Työkylässä Espoon suun terveydenhuollossa

Päädyin Espoon kaupungille suuhygienistin työhön vuonna 2018 hyvin onnistuneen työharjoittelujaksoni jälkeen. Työvuosieni aikana olen työskennellyt useissa toimipisteissä Espoon kaupungilla. Yhden kesän työskentelin kotoa käsin tartunnanjäljittäjänä, kun koronapandemia sulki kiireettömän hammashoidon useiden kuukausien ajaksi ja tartunnanjäljityksessä taas tarvittiin kiireisesti lisätyövoimaa. Tällä hetkellä työpaikkani sijaitsee isossa Kilon hammashoitolassa. Se on kahdessa kerroksessa muurahaiskeon lailla kuhiseva 22 hoitohuoneen hammashoitola. Isossa hoitolassa parasta on iso määrä työkavereita.

Kaikkia työpisteitäni Espoossa onkin yhdistänyt ihanat työkaverit, joiden kanssa kiireisetkin työpäivät sujuvat yleensä hymy herkässä. Aamukahvit ja lounastauko on itse oikeutetusti päivän kohokohtia, kun yksin puurtava suuhygienisti näkee kollegat taukotilassa ja pääsee vaihtamaan kuulumisia sekä juttelemaan päivän ajankohtaisista aiheista.

Työ kunnallisessa hammashoidossa on vaihtelevaa, kun asiakaskuntaa on jokaisesta ikäluokasta. Omaan työnkuvaani tuo vielä lisämausteen hallinnolliset tehtävät, joita teen osastonhoitajamme apuna osan työajastani. Olen saanut tehtäväkseni esimerkiksi työajanlaskentaan ja työntekijäresurssien suunnitteluun liittyviä tehtäviä. Uusien hammashoitajien ja suuhygienistien perehdyttäminen on yksi erityisen palkitsevista tehtävistäni. Pääsen heti tutustumaan uusiin tulokkaisiin ja toivottamaan heidät tervetulleeksi työyhteisöömme. Saan usein myös erilaisia kehitystehtäviä työstettäväkseni, viimeisimpänä on työn alla suun terveydenhuollon hygieniasuunnitelman koostaminen ja päivittäminen.

Suuhygienistin työ on fyysisesti kuormittavaa, joten vapaa-aika ja palautuminen ovat tärkeä osa työhyvinvoinnin ja jaksamisen ylläpitämistä. Vapaalla suuntaan usein perheen kanssa luontoretkille ja kotipihalla puutarhan hoitaminen pitää liikkeessä. Yritän myös ehtiä muutaman kerran viikossa siskon kanssa seinäkiipeilemään ja kuntosalillekin toisinaan.

Opiskelen parhaillaan Metropoliassa ylempää ammattikorkeakoulututkintoa sote-palveluiden johtamisen linjalla ja näenkin työurani jatkuvan tulevaisuudessa ehkä osastonhoitajan tehtävissä. Vuodenvaihteessa 2023 lähestyvä siirtyminen osaksi Länsi-Uudenmaan hyvinvointialuetta voi sekin tuoda uusia tehtäviä ja muutoksia työelämään. Odotan tulevaa uteliaana!