Fairplay – reilu peli!

Joskus pitää siivota oikein kunnolla, esimerkiksi kirjahyllyt. Päätin tyhjentää yhden ja valikoida mitkä kirjat lähtevät yleiseen kiertoon ja mitkä jäävät. Vaikea tehtävä, mutta välttämätön.

Kahdelta tädiltäni perittyjen Waltarien  ja Mannerheimien välistä luiskahti esiin pieni vihreä kirja, Fair play jalkapallon sieluna ja käytäntönä. Pieni kirja – minulle suuri merkitys. Olen siis jalkapallofani.

Onneksi kirja ei ollut muutossa kadonnut. Muistin elävästi tilanteen mihin kirja liittyy.Reilusti yli kymmenen  vuotta sitten  liittomme koulutuspäivillä psykologi Jaana Venkula, jalkapallon ystävä hänkin, luennoi kirjan aiheesta.  Hänen huomionsa laajentaa reilun pelin näkökulmaa muille elämän alueille oli niin innostava, että päätin ostaa myös kirjan. Selaillessani sitä nyt, huomaan innostuvani samoin kuin ensilukemalla.

Miksi reiluudesta ei puhuta enemmän? Sanakin tuntuu kadonneen puhekielestä. Palloliiton ja Jaana Venkulan yhteistyössä laatimat reilun pelin arvot, suvaitsevuus, solidaarisuus ja samanarvoisuus sopisivat eettisiksi ja käytännön ohjenuoraksi kaikkialle missä me ihmiset toimimme yhdessä.

Työelämän pelijoukkueita ovat nykyään tiimit. Tiimityöskentelly on kuitenkin vaativaa ja sen ohjaaminen erityisen vaativaa. Pelkästään kokoamalla yhteen eri ammattihenkilöitä odotuksin että kaikki sujuu, ei yleensä toimi. Jalkapallovertauksin joku potkaisee pallon kentälle, pallo pyörii mutta jokainen pelaa omaa peliään. Joku haluaa olla tähti ja jotkut vain peesaavat laitamilla turhautuneinna ja ovat mukana kun pitää olla. Heidän roolinsa pelissä voi olla aivan väärä, koska heitä ei ole kuultu. Tavoitteet eikä toimintatavat ole selvät ja yhteisesti sovittuja. Palkitseminen hyvin suoritetusta työstä valuu harvoille. Ei ole reilua.

Jokainen voi olla kuitenkin tähti omalla vahvuusalueellaan silloin kun saa käyttää osaamistaan ja saa arvostusta oikeudenmukaisesti. Pelaajien tai tiimiläisten erilaisten taitojen ja kykyjen yhdistämisen kautta syttyy monta tähtipelaajaa ja yhteisiä kokemuksia. Yhteistyön ja onnistumiskokemusten kautta voi syntyä maalin eteen se loistava pallon keskitys, jonka paikalla oleva kaveri sujauttaa maaliin.

Maalintekijä saa hetkeksi kaiken huomion ja saa luvan loistaa. Sitä ennen on kuitenkin tarvittu monen pelaajan yhteistyötä jotta pallo on maalissa. Maalivahti on torjunut, puolustajat pitäneet huolen että pallo on saatu maalintekijälle. Jos voitto tulee, mitalit jaetaan kuitenkin koko joukkueelle. Voitto on hankittu yhdessä. Fair play!

Meistä suuhygienisteistä useimmat työskentelemme tiimissä.Toteutuuko reilu peli arkisessa aherruksessa sinun tiimissäsi? Olet onnekas jos saat esimerkiksi päättää hoitoaikojen pituudesta  mikä mahdollistaa sen, että voit tehdä laadukasta työtä. Jos saat kannustusta ja mahdollisuuksia työuralla etenemiseen.ja se näkyy myös pankkitililläsi kuten tiimikavereillakin, olet reilun tiimin jäsen jonka tavoitteena on hyvinvoivat työntekijät ja laatutyö.Peli toimii. Fair play!

Toisinkin voi olla ja onkin. Aherrat ja aherrat tiukasti annettujen aikarajojen puitteissa. On tunne että hoito jää kesken, etkä voi olla tyytyväinen tulokseen.  Olet kuitenkin tehnyt parhaasi potilaan terveyttä ja jatkohoitoa ajatellen. Tarvittaessa hammaslääkäri voi jatkaa tarvittavaa korjaavaa hoitoa. Kun hoito on valmis, potilas muistaa useimmiten vain sen hammaslääkärin työnä tehdyn hienon implantin, sen näkyvimmän osan hoitokokonaisuudesta. Implantti on kuin jalkapallomaali, jonka on mahdollistanut monen ammattilaisen työ. Jäivätkö kuitenkin ”mitalit” ja bonukset saamatta tälläkin kertaa? Turhautuneena mietit rooliasi tiimissä.

Tilanteen korjaamiseksi avoin ja rehellinen asioiden käsittely tiimin jäsenten ja esihenkilön kanssa on ensimmäinen askel kohti parempaa. Jokaisella tiimin jäsenellä on oikeus tulla kuulluksi ja myös velvollisuus ottaa hiertävät asiat esille. Mikään ei muutu jos ajattelemme että mikään ei muutu.

Potkaise pallo peliin eri tavalla. Huomaat että rohkeus kannatti.Yllättäen muutkin voivat lähteä mukaan ja vähitellen pienienkin askelten kautta peli selkiintyy. Muutos ei ole helppoa ja vastustusta kin löytyy, mutta kirjaa siteeraten: ” Fair play ei ole sanahelinää. Se on pieniä tekoja, joilla on suuri merkitys myös muualla kuin jalkapallossa. Teoista syntyy taito. Toistetuista teoista tulee tapoja, persoona ja luonne. Ihminen vahvistaa itseään. Fair play!