Työkylässä Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeen suun terveydenhuollon erityisasiantuntijan luona

Herätyskello soi. Mietin missä olen? Ai niin, Rovaniemellä. Aamutoimet, koiran lenkitys ja pyörällä muutama kilometri työpaikalle. Tietokoneen avaus. Missä jatkuvasti sähköpostiin kilahtavat uudet sähköpostiviestit? Miksi minun työpuhelimeni ei soi koko ajan? Uuteen perehtymistä ja uuden suunnittelua. Stressiä siitä, että uuden työn alkaessa ei ole heti kiire. Kaikesta sitä voikin stressata. Niin kuluivat ensimmäiset viikot uudessa työssä.

Nyt on kulunut kaksi kuukautta siitä, kun siirryin Espoon oikomishoidon osastonhoitajan pestistä pohjoiseen ja aloitin työt Lapissa Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeessa. Nyt niitä sähköpostejakin jo kilahtelee uuden sähköpostin saapuneet-kansioon. Tekstiä ja taulukoita syntyy tietokoneella, kalenteri alkaa täyttyä kokouksista. Ensimmäiset päivät ja ensimmäinen kuukausi meni hanketyöhön perehtyessä ja paluumuuttajana takaisin Rovaniemeen kotiutuessa. Olinhan muuttanut 14 vuotta sitten pois täältä. Sinä aikana oli niin sanotusti ehtinyt paljon vettä virrata Kemijoessa, moni asia muuttunut. Kolmentoista vuoden asuminen pääkaupunkiseudun vilskeessä muuttui osaltani Lapin luonnon sykkeeseen. Espoossa oli helppo ja mukava asua. Espoo oli kotini. Rovaniemelle muuttaessa tunsin silti muuttavani oikeaan kotiin.

Kuinka parantaa hoidon saatavuutta? Kuinka saada mahdollisimman sujuvat suun terveydenhuollon palvelut, kun välimatkat voivat olla pitkät? Sairaalaan voi olla matkaa 500 kilometriä. Lähin erikoishammaslääkäri voi olla satojen kilometrien päässä, samoin lähin terveysasema. Lapin hyvinvointialue. Se on lähes puolet Suomesta. Pääkaupunkiseudulla 13 vuotta asuneena törmäsin ajoittain mielipiteisiin, että siellä välimatkat ovat pitkiä. Voi kunpa jokainen kehä III sisäpuolella asuva asuisi hetken elämästään Lapissa. Tulisi kontrastia siihen, kuinka lähellä kaikki palvelut oikeasti ovat pääkaupunkiseudulla. Toiset miettivät, voiko mennä suuhygienistin vastaanotolle kolmen kilometrin päähän ja oikomishoitoon 20 kilometrin päähän. Toisilla nämä kilometrit tarkoittavat lähinaapureita, ja ne palvelut voivat olla useamman kymmenen tai satojen kilometrien päässä.

Näillä mietteillä aloitin työt helmikuun alussa Rovaniemellä Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeessa. Ja näitä mietteitä kehitellään ja pureskellaan lisää yhteistyössä Lapin suun terveydenhuollon työntekijöiden, johdon ja muiden sektoreiden kanssa. Yhdessä ja moniammatillisessa yhteistyössä me saamme aikaan toimivat ja mahdollisimman sujuvat palvelut!😊

Blogin kirjoittajan viestikapula siirtyi puheenjohtajalta varapuheenjohtajalle, minulle. Odotetaanpa ja jännitetään kuukausi, kuka viestikapulan saa seuraavaksi?