Pullollinen pesuvettä ja kesädekkarina soten lakiluonnos

18.9.2020 Koski tl

Moni tykkää helteestä. Minä en. Hiki virtaa pienestäkin ponnistuksesta ja ajatukset tahmaavat. Puutarhani nääntyy viikkojen helteessä. Odotan sääennusteissa lupausta edes kuurosateista, mutta meteorologi hymyillee viehkeästi ja kertoo helteiden jatkuvan. Hyvät lomasäät, hän vielä vahvistaa ennustettaan. Voi ei, armahtakaa puutarhuria kunnon vesisateella. Olen kasteluletkun varressa viettänyt useita aamun ja illan tunteja. Homma ei kuulu puutarhatöiden suosikkeihini, mutta on siinä jotain hyvääkin. Ajatusten harhaillessa sinne tänne huomaan yllättäen pohtivani niinkin itsestään selvää hyödykettä – vettä. Tai moneen kertaan muokattua, kuopattua ja elvytettyä Sote-uudistus, mikä ei kylläkään ole itsestäänselvyys.

Puhtaaseen veteen olemme tottuneet. Pidämme selvänä, että juomakelpoista vettä virtaa hanaa kääntämällä, eikä rajoituksia ole. Tämä välttämätön ylellisyys puuttuu kuitenkin isolta joukolta maapallomme väestöä. Vesipula on arkipäivää. Afrikassa asunut tuttavani kertoi, että oli aikoja jolloin iltapesua varten sai limsapullollisen vettä. Eikä kysymys olut nykyisin myytävistä 1-2 litran pulloista, vaan pienestä vanhanajan pullosta. Mistä peseytymisen aloittaisin? Todennäköisesti hampaista. Siihen ei paljon arvokasta vettä kuluisi.

Terveydenhuolto kuluttaa paljon vettä. Hoitotyö olisi huomattavissa vaikeuksissa jos esimerkiksi vettä säännösteltäisiin. Onneksi tätä ongelmaa ei ole, sillä muita on. Hyvä terveydenhuoltomme on ajautumassa kriisiin monista eri syistä. Kesäkuussa lausuntokierrokselle putkahtanut sote-uudistuksen lakiluonnos ei ole kevyttä kesälukemista. Kiinnostavaa kuitenkin.

Tavoitteet ovat hienoja ja kannatettavia, kun vaan löytyisi päättäjiltä taikasauva millä ne muuttuisivat todeksi… Terveyserojen poisto, tasa-arvoinen palvelujen saanti, kohtuullisin kustannuksin laadukas hoito kaikille, peruspalvelut helposti tavoitettavina lähipalveluina, riittävä henkilöstö turvattava ja terveyden edistäminen ykkösasiaksi – kukaan tuskin näitä voi vastustaa.

Esimerkiksi lähipalvelujen säilymiseen pienillä paikkakunnilla on vaikea uskoa. Keskittäminen on ollut suunta monien palvelujen kohdalla. Esimerkkinä vaikka Posti tai pankkimaailma, missä konttoreita ja toimipisteitä on lopetettu vedoten kustannuksiin. Sairauksia, esimerkiksi parodontiittia, ei tosin voi hoitaa etänä kuten pankkiasioita, vaikka digitalisaatio tuleekin muuttamaan monia käytäntöjä myös terveydenhuollossa. Ihmisiä tarvitaan joka tapauksessa.

Erityisen huolestunut olen terveyden edistämisestä ja erityisesti suun terveydenhuollon osalta. Tehtäviä on jaettu sote-maakunnille ja kunnille. Vastuut eivät ole selkeät ja sen myötä myös maksaja. Pienyrittäjille jää lakiehdotuksessa alihankkijan rooli tuottaa palveluja maakunnalle, mikä osaltaan tullee vaikuttamaan palvelujen saatavuuteen muun muassa ennaltaehkäisevien palvelujen osalta. Sairauksien ennaltaehkäisy on soteuudistuksen yksi keskeisiä tavoitteita, mutta lakiuudistus ei näin toteutuessaan vastaa tavoitteeseen.

Kun sateet vihdoin tulivat, ripustin 30 metriä kasteluletkua seinälle ja oikaisin kasvihuoneeni lepopenkille. Sade ropistessa kattoon unettavasti toivoin ennen nokosia päättäjillemme viisautta ja kuuntelemisen jaloa taitoa. Potilailta ja henkilöstöllä, varsinaisilla asian osaisilla, on varmasti arjen tietoa hyödynnettäväksi.