Pidimme 10.5.25 aamulla yrittäjäsuuhygienistien aamukahvit Teamsissa. Keskustelu oli innostunutta ja paikalla oli 11 kollegaa, mukaan mahtui myös yrittäjyydestä kiinnostuneita sekä pitkän linjan konkariyrittäjiä kuin vasta-aloittaneitakin. Kokoontuminen oli täynnä tarmokkuutta ja etenkin yksi näkökulma sai aikaan erityistä ilostumista: nyt asiantuntijuutemme tunnistetaan oikein virallisella tasolla. Tätä lottovoittoa onkin odotettu pitkään!
Nyt se on totta! Yli kymmenen vuoden työ on tuottanut tulosta. Toukokuun alussa voimaan tullut Kelan korvauskäytännön uudistus toi todellisen valonpilkahduksen suuhygienistien arkeen yksityispuolella. Suuhygienistin hoitokäynnistä saa korvausta ilman hammaslääkärin lähetettä enintään 2 kertaa kalenterivuodessa. Tämä tuo suuhygienistin osaamisen vihdoin näkyvästi esiin ja se jos mikä ansaitsee juhlistamista! Aiemmin suuhygienistin antamasta hoidosta on saanut korvausta vain hammaslääkärin tekemällä lähetteellä. (Vastaanotolla on toki voinut käydä samassa hoidossa saamatta korvausta.)
Ideologisesti ajatellen hyvinvointialueiden suuhygienistit terveyskeskuksissa tekevät anti-infektiivistä hoitoa ilman, että hammaslääkäri määrittelee sitä. Yksityisellä vastaanotolla toteutettava anti-infektiivinen hoito ei ole sen vaarallisempaa kuin terveyskeskuksessakaan. Nyt yksityispuolella työskentelevät suuhygienistit voivat käyttää SD-koodeja kun tietävät hoitavansa sairautta ja kirjaavat säädösten mukaisesti potilasasiakirjoihin. Kuten tiedämme niin laillistettu terveydenhuollon ammattihenkilö voi koulutuksensa, kokemuksensa ja tehtävänkuvansa mukaisesti aloittaa hoidon potilaan oireiden ja käytettävissä olevien tietojen sekä tekemänsä hoidon tarpeen arvioinnin perusteella.
Tämä ei ole pelkästään tekninen muutos. Ajattelemme, että tämä on julkinen tunnustus siitä, että suuhygienisti on itsenäinen ammattilainen. Meidän osaamiseen luotetaan päättäjäjien taholta. Suuhygienisti on expertti, joka osaa tunnistaa suun terveyden ongelmat varhain, tarjota ennaltaehkäisevää hoitoa ja ohjata oikea-aikaisesti jatkohoitoon.
Tämä on yksi askel kohti näkyvämpää ja arvostetumpaa roolia sekä mahdollisuus kehittää yhteistyötä ja palvelujärjestelmää kestävämpään suuntaa. Tämä jos mikä on suoraan kaikkien kansalaisten parhaaksi. – Nyt mä näkisin, että ollaan asian ytimessä!
Meillä suuhygienisteillä on nyt erinomainen hetki nostaa pää pystyyn ja sanoa ääneen: me osaamme ja meitä tarvitaan!