På svenska

Den nya styrelsen satte genast igång med arbetet – vi har en intressant styrelseperiod framför oss

Denna ledare är min första officiella uppgift efter att jag inlett mitt ordförandeskap i början av detta år. Så nu startar vi.

Till att börja med vill jag tacka hela den förra styrelsen och särskilt ordförande Satu Mäkinen som genom att inskola och handleda mig har gett mig tillräckliga färdigheter att ta mig an jobbet. Det går att lära av svårigheter och det är fint att se hur den finska uthålligheten och beslutsamheten hjälper oss att gå genom eld och vatten, om nödvändigt. I detta sammanhang måste jag också nämna Pirjo Sirkiä som fortsätter sitt arbete med förbundets tidning. Av henne har jag lärt mig mycket – både om arbetet med tidningen och i styrelsen. Jag är mycket tacksam för att jag får följa i hennes fotspår som ordförande för förbundets styrelse. Underbara kvinnor, det är allt jag kan säga! Jag kommer inte att presentera mig själv här desto mera. I tidningen finns en noggrannare presentation om ordföranden.

När denna tidning kommer ut har förbundets styrelse inlett sin tvååriga färd. Det kommer att vara mycket arbete, men jag tror starkt att den nya styrelsen har kompetens och expertis att ta sig an vilken som helst uppgift.

Officiellt inledde styrelsen sitt arbete i början av januari. Dess första uppgift var att ge förbundets ställningstagande till social- och hälsovårdsministeriets samt finansministeriets riktlinjer för social- och hälsovårdsreformen och självstyrande områden. Näst på agendan står styrelsemötet och ett ställningstagande till arbetsgruppen som utvecklar uppgiftsfördelningen i kommunerna (TEHO). FOSU:s representant i TEHO-arbetsgruppen är Harri Liikanen från Finlands Hälsovårdarförbund. Jag är med i hans stödgrupp. Parterna vid avtalsbordet för hela kommunsektorn (arbetsgivarsidan och arbetstagarsidan tillsammans) har som mål att ta fram en guide som stöd för uppgiftsöverföringen för arbetsplatserna.

Den kommande social- och hälsovårdsreformen kommer säkert också att kräva en utvärdering av munhygienisternas arbetsbeskrivning. Detta kan för sin del öka uppgifterna och å andra sidan minska vissa uppgifter. Detta kommer att kräva ett aktivt deltagande av förbundet under hela social- och hälsovårdsreformen, eftersom det inte är självklart hur de mer krävande uppgifterna eller gränser som arbetstiden ställer kommer att beaktas i lönesättningen. Detta intressebevakningsarbete fortsätter vi tillsammans med Akavas Specialorganisationer.

Jag har varit med i hälsobranschernas TerVe-nätverk sedan det grundades. Medlemmarna i nätverket har flera gemensamma problem bland annat i anknytning till utbildning och lagstiftning. Akavas TerVe-nätverk är förbundets påverkningskanal i riktning mot Akava och statsmakten. När denna tidning kommer ut har nätverket kontaktat omsorgsminister Juha Rehula, social- och hälsovårdsminister Hanna Mäntylä samt undervisnings- och kulturminister Sanni Grahn-Laasonen.

De riksomfattande Munhygienistdagarna hålls i år redan i början av april. Syftet har varit att ta upp nya frågor som kommit fram på arbetsplatserna i programmet. Sådana är bl.a. sömnapnépatienter, handledning av studerande samt tandreglering för vuxna och tillhörande frågor.

Jag hoppas att alla munhygienister årligen söker sig till utbildningar som upprätthåller yrkesskickligheten. Det är det enda sättet med vilket vi kan garantera en så högklassig vård som möjligt för patienterna. Samtidigt upprätthåller vi vår egen kompetens. En god arbetsgivare förstår säkert betydelsen av utbildningen, så var inte rädd att komma med. Noggrannare information om programmet finns i denna tidning och på förbundet webbplats.

Den internationella munhygienistorganisationens (IFDH) möten och symposium hålls i Schweiz på våren. De europeiska munhygienisternas möte hålls i Portugal i september. Dessa kräver förberedelser av styrelsen redan nu. I höstens nummer berättar jag och den andra delegaten, Piia Kulmala, nyheter från mötena.

Våren ser arbetsfylld ut, men tillsammans får vi säkert mycket till stånd. Jag hoppas att jag får träffa så många läsare som möjligt under detta år. Skicka gärna e-post eller ring om ni har frågor om intressebevakning eller utveckling om munhygienistyrket. Jag lovar inte att jag vet allt om allting, men jag lovar att ta reda på saker som jag inte känner till.

Mari Heinonen,

ordförande